Najljekovitije biljke kod nas

Kada je Stvoritelj, Univerzum ili u što god vjerujete stvarao ovaj svijet, svakako meni osobno jedna od najzanimljivijih stvari koje je stvorio upravo je biljni svijet koji nas okružuje posvuda. Nevezano u kojem dijelu svijeta se nalazite, uvijek možete pronaći desetke pa i na tisuće različitih vrsta ljekovitog bilja. Naše podneblje ove prekrasne zemaljske kugle obogaćen je sa toliko biljaka koje različito djeluju na naše zdravlje i organizam, da se zaista teško odlučiti koje bih trebao posebno izdvojiti. Ipak izdvojiti ću i opisati nekoliko njih, a koje su meni osobno pomogle u podizanju zdravlja na neki viši nivo. Danas je ljekovito bilje itekako potrebno velikom broju ljudi, budući da najveći broj njih živi ne zdravo, nešto zbog stresa, a najviše zbog unošenja različitih namirnica i napitaka u svoje tijelo, za koje tijelo nije niti dizajnirano. Biljke su te koje te stvari mogu znatno ispraviti i usmjeriti nas onaj put za koji će nam naše tijelo biti uvijek zahvalno.

Biljke koje sam ja izdvojio su one za koje smatram da su vrlo lako dostupne na našem podneblju, gdje ako se samo malo više upoznate sa njihovim izgledom nećete imati poteškoća pronaći ih. Uz to što su vrlo dostupne, djeluju na različite spektre zdravlja, stoga ih je poželjno uvijek imati u takozvanoj biljnoj kućnoj apoteci. Za svaku biljku pokriti ću ono na što najviše djeluje, iako svaka biljka, a pogotovo kada je riječ o kombinaciji različitih biljaka, pokriva puno veće područje spektra djelovanja na različite organe, probleme i sl.

Pa krenimo redom…

Kopriva

Vrlo proširena biljka koju je najvjerojatnije najlakše pronaći u našoj okolini. Teško je naći osobu koja ne bi uspjela prepoznati koprivu. Ako već ne izgledom onda definitivno dodirom, budući da jako voli opeći. Nije slučajno zašto ima takva obrambena svojstva od raznih životinja, insekata pa i ljudi. Kopriva spada u vrh najljekovitijih biljaka na svijetu stoga se netko tko je stvarao ovu planetu dobro pobrinuo da godinama ostane dobro zaštićena. Kopriva je bogata raznim vitaminima i mineralima stoga osim što ju možete koristiti u obliku čaja, tinkture ili ulja, također je izvrsnog okusa, pa ju tako možete iskoristiti na različite načine u kuhinju. Kada su minerali u pitanju, nadaleko je poznata kao biljka koja liječi i sprječava različita oboljenja kostiju i zglobova zbog velikog izvora kalcija kojeg sadrži u sebi, te željeza zbog kojeg se kopriva koristi kao pomoć u liječenju anemije. Kopriva čisti krv, sprječava krvarenje, te se koristi kao diuretik pa tako može biti odlično sredstvo kod problema sa bubrezima i mokraćnim sustavom. Odlična je pomoć kod reproduktivnog sustava kod muškaraca (povećana prostata) i kod žena (PMS, menstrualno krvarenje i sl.). Kod nas u Hrvatskoj kopriva je veoma popularna kod problema gubitka kose, te rast novih dlaka u čemu je doista vrlo učinkovita. Pomaže i kod boljeg zdravlja noktiju i kože. Kopriva može pomoći kod raznih uboda životinja i insekata, a možete ju koristiti i za podizanje energije.

Glog

Glog najčešće raste na Mediteranskom području, međutim danas se proširio po čitavom svijetu. Kod nas ga nije problem pronaći, a ova biljka pomoći će vam liječiti sve probleme vezane za srce i krvožilni sustav, kao i prevenciju istih. Listovi, cvjetovi i bobice gloga bogati su antioksidansima, procijanidima i bioflavonoidima koji hrane i toniraju srce. Glog jača srčani mišić i pomaže regulirati krvni tlak, te pomaže omogućiti krvi slobodnije protjecanje. Smanjuje učestalost srčanog udara, povećava protok krvi i kisika iz srca i u srce, uklanja kolesterol iz krvotoka (LDL), te blagotvorno djeluje na još mnoge probleme i bolesti vezanih za srce i krvožilni sustav kao što su aritmija srca, zdravlje vena i arterija i sl. Ono što je dosta bitno, glog se može uzimati sa većinom lijekova za srce i krvni tlak, međutim uvijek se savjetuje da prije korištenja popričate sa stručnom osobom.

Maslačak

Slično kao i kopriva, maslačak je vrlo česta biljka koju susrećemo u našoj okolini. Gotovo svi možemo prepoznati njen izgled, jedino je upitno koliko nas je zapravo upoznato sa njenim ljekovitim svojstvima, a kojih ima poprilično puno. Ono po čemu je ova biljka najpoznatija je uporaba iste u liječenju svih bolesti i problema vezanih uz jetru. U te svrhe dio biljke koji se koristi je korijen. Maslačak pročišćava krv, te stimulira proizvodnju žuči pa tako pomaže smanjiti kolesterol i masnoću u krvi. Osim što smanjuje loš LDL kolesterol, tako pomaže povećati dobar HDL kolesterol. Kada govorimo o listovima maslačka, oni služe kao diuretik, pa na taj način povećava mokrenje, pomaže u rješavanju problema sa bubrezima i mokraćnim mjehurom, bubrežnim kamencima, zadržavanja vode i sl. Vrlo važno je naglasiti da prilikom gubljenja tekućine, ne iscrpljuje kalij iz organizma. Maslačak se još koristi kod pretilosti, problema sa celulitom, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem sa dijabetesom. Posebno je učinkovit kod raznih upalnih kožnih bolesti kao npr. akni i ekcema.

Stolisnik

Stolisnik je jedna od najljekovitijih biljaka u svijetu, posebno ako se radi o liječenju ženskih tegoba, stoga je između ostalih imena dobio naziv „prijatelj žena“. Širok je spektar njegovog djelovanja kada su žene u pitanju pa tako pomaže smanjiti prekomjerno menstrualno krvarenje i grčeve, regulira i pomaže kod bolnih menstruacija. Često se ova biljka koristila kao velika pomoć tijekom poroda. Stolisnik sadrži protuupalna, antiseptička svojstva, sredstva za zatvaranje pa tako pomaže kod raznih rana, modrica, posjekotina, oteklina i sl. Budući da da smanjuje prekomjerno krvarenje, koristi se kod dubokih rana i rezove, krvarenja nosa i pluća, krv u mokraći, te je također odlična pomoć u smanjivanju unutarnjih ugrušaka krvi. Maslačak potiče znojenje stoga se često koristi kao sredstvo kod snižavanja temperature. Možete ga koristiti kao pomoć kod raznih probavnih smetnji. Ovo su samo neke od blagodati stolisnika, a ima ih još dosta.

Gospina trava

Gospina trava ili kantarion odličan je antidepresiv, a to su potvrdila i dokazala mnoga klinička i zdravstvena istraživanja. Zanimljivo je kako je kod nas gospina trava zabranjena kao dodatak prehrani. Nije nam to baš jasno budući da osim što je iznimno ljekovita, također je i vrlo sigurna za korištenje. Gospina trava upotrebljava se kod raznih mentalnih problema, uključujući depresiju, stres, anksioznost i sl. Da bi osjetili pomak ako ju koristite kod stresa i depresije, potrebno ju je koristiti najmanje 2 tjedna, a ako se radi o kroničnom stresu i depresiji i do nekoliko mjeseci. Sastojak koji se nalazi u Gospinoj travi, a koji je jedan od glavnih aktivnih sastojaka jest hipericin koji je zadužen za povećanje melatonina i seratonina. Gospina trava upotrebljava se još kod problema sa glavoboljom i nesanicom, te može biti odlična pomoć u liječenju Parkinsonove bolesti. Ulje od Gospine trave (kantarionovo ulje) trebalo bi imati uvijek u dohvatu ruke. Kantarionovo ulje jedno je od najboljih lijekova koje se koristi kod svih problema vezanih uz kožu.