Tinktura od koprive – univerzalni lijek

Ne želimo biti kao neki koji biljkama daju čarobna svojstva u pravom smislu te riječi, tako da odmah napominjemo da je ovaj naslov figurativan. Ne mislimo da samo sa koprivom možete izliječiti sve bolesti, već da je ovo jedna od rijetkih biljki koja pokriva široku lepezu problema i koja može pomoći kod puno tegoba. Tinktura od koprive gdje kupiti je najčešće pitanje koje dobijemo kada pričamo o ovoj tinkturi, ali mi radimo svoju, tako da nismo radili to istraživanje, ali ClimateIMC je, pa smo Vam linkali na njihov opsežni članak o tome.

Cijela biljka se može koristiti, ali najljekovitiji dijelovi su korijen, list, te sjeme.

Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, stoga se može koristiti u prehrani, kao primjerice blitva. S obzirom da kad je sirova i svježa „opeći“ će vas na dodir, ako ju želite jesti morate ju dobro skuhati.

Kao tinktura, kopriva se može raditi na više načina, ali mi ćemo ovdje navesti koji su najbolji.

Tinktura od korijena koprive se pije za probleme sa prostatom i/ili testosteronom. Može se piti tinktura samo od korijena koprive, ali bolje je kada je pomiješana sa drugim biljkama za ove probleme, prvenstveno sabal palmom (saw palmetto), afričkom šljivom i vrbovicom (Marija Treben je obožavala ovu biljku za probleme s prostatom). Ima nekoliko kliničkih studija koje su pokazale da ove biljke (pojedinačno ili u kombinaciji) imaju povoljan učinak na zdravlje jetre, te na problem sa DHT-om. Tinktura koja u sebi ima korijen koprive je postala sve popularnije kod ljudi koji žele povećati mišićnu masu jer korijen koprive ima i pozitivan utjecaj kod bolje iskoristivosti testosterona.

Tinktura od lista koprive se pije za puno širu lepezu problema, ali najpoznatija i najkorištenija je kod problema sa opadanjem kose. Kod problema sa opadanjem kose je dobra jer pomaže boljoj cirkulaciji glave, jačanju kose, te zbog toga što je bogata vitaminima i mineralima koji su bitni za kosu. Tinktura od lista koprive je također dobra za probleme sa jetrom, a s obzirom da je i diuretik dobra je kod problema sa bubrezima, te bubrežnim kamencem. Također se koristi kod problema sa respiratornim sustavom, astme, kašlja, upale pluća, bronhitisa, loše probave, žuči i slezene. Također je dobra za smanjenje krvnog tlaka i brzine otkucaja srca, te šećera u krvi. Odlična je još jer alkalizira tijelo i pročišćava krv. Kopriva je također jedna od rijetkih biljki koje su dobre za štitnjaču. To su samo neke od stvari kod kojih pomaže ova tinktura, ali ako ju počnete piti, vidjet ćete puno drugih dobrobiti.

Tinkturu od sjemena koprive je dosta teško naći, ali ovo je najbolja tinktura za oporavak oštećenih bubrega. Već smo rekli da je i list koprive dobar za bubrege, ali kada se radi o oštećenju bubrega, pogotovo kod kroničnih bubrežnih bolesnika, sjeme koprive je najbolja stvar koju mogu konzumirati. Ovo se neće naći u svim knjigama o ljekovitom bilju, ali postoje i studije koje su dokazale učinkovitost sjemena koprive na regeneraciju oštećenih bubrega.

Sad kada ste vidjeli koji dio koprive se pije za koje probleme, recite nam kakva su vaša iskustva sa ovom predivnom tinkturom? Koju tinkturu od koprive ste vi pili i kakve rezultate ste imali?